Възстановяване на системата

Ако опцията за възстановяване на системата е включена,можете без много усилия да се опитате да върнете системата си в работещо състояние. По подразбиране възстановяването на системата е включено. Има два варианта: по-бързият е да използвате опцията Last Known Good Configuration от споменатото вече меню за избор. При този избор се използват последните настройки, които са работели. Ако проблемът не бъде решен, можете да опитата да възстановите системата към по ранен момент. Това става като стартирате Windows XP в безопасен режим и пуснете приложението за възстановяване на системата: натиснете бутона start, изберете all programs>accessories>system tools и след това system restore (възстановяване на системата). След което трябва само да следвате инструкциите, за да възстановите системата в момент, в който вие искате.

Споменато възстановяване на системата може да ви спести много проблеми, като например невъзможността операционната система да се зареди в нормален режим или пък непрекъснати увисвания и рестартиране, причинени от инсталирането на софтуер или нова версия на драйвер. При всяко инсталиране на драйвер или софтуер, тя създава “restore point” и по този начин при проблем може да се върнете към предишно състояние.

Ако системата ви не може да се зареди нормално, но можете да стартирате безопасния режим в Windows, то това означава, че имате софтуерен проблем. Той се дължи на драйвер, използван от някакво хардуерно устройство или пък от инсталирана програма. Ако получите срив на системата още преди да се зареди интерфейсът на операционната система, или пък се покаже BSOD (“синият екран на смъртта”), това означава че проблемът най-вероятно е свързан с драйвер. Но ако проблемите възникнат след появата на графичния интерфейс и се получи срив или пък системата работи много бавно, това означава, че проблемът най-вероятно е свързан със софтуер, който Windows се опитва да зареди при неговото стартиране.

Източник: technews.bg